Gulai Dagang Ikan Tongkol
1Ikan dipotong dan dibersihkan. Namun untuk menghasilkan Gulai Ikan Tongkol aya yang sedap ia bermula dari penyediaan ikan itu sendiri.
3 hirisan nipis lengkuas.
. Resepi ini hasil ronda-ronda kat kengkawan blogger yang lain dan bukanlah daripada idea saya sendiri. Ikan tongkol direbus bersama 1 cawan air 2 asam keping 1 sudu garam 1 sudu teh gula melaka. 682 resep gulai ikan tongkol ala rumahan yang sederhana dan lezat dari komunitas memasak terbesar dunia.
Resepi sebelum ini boleh tengok kat sini. Cili merah bawang merah bawang putih halia serai kunyit hidup dan semuanya di kisar hingga lumat. Ikan di rebus bersama dengan asam keping garam dan santan cairkan.
2Tumis semua bahan diatas dengan sedikit minyak. Tapi tak ingatlah pulak siapa dan blog apa. Resep-resep ini sudah banyak dibuat oleh pengguna lainnya seperti kamu Dibuat oleh 25 orang Dibuat oleh 4.
Sebaiknya direbus sehari sbelumnya dipanaskan berulang kali supya rasa lebih sedap 2. Bahan rebus ikan tongkol. Panaskan minyak dan tumiskan bahan bertanda hingga garing.
Simple saja cuma 3 langkah. Pour food item into a plate and just microwave it for 2 minutes or place the food pouch in hot boiling water for 3 minutes or just pour it into a saucepan heat up and this dish can be served and best eaten with. Simpan 12 gelas untuk kisar bahan kisar tadi tak payah masuk air masa kisar nanti.
Ikan tongkol memang enak dimasak gulai. GULAI IKAN TONGKOLBahan-bahan. Hari ni saya padankan dengan Nasi Dagang Terengganu.
Gulai jengkol jengkol diolah dengan bumbu gulai khas Padang. 1ekor ikan tongkol sederhana besar potong ikut suka rebus dengan asam keping masuk garam gula secukup rasa. Masak hingga garing dan pecah minyak.
Resipi gulai ikan tongkol. Rebus dengan 2 sudu kecil garam 6 keping asam gelugur 1 cawan air santan pekat RM 1 3 cawan air anggaran aje MaDiHaA guna anggaran 5 cawan santan 2 biji cili merah dibelah dua MaDiHaA ganti dengan 10 biji cili padi hijau 2 biji tomato. Campur bahan blend dengan serbuk kari dan gaul rata.
3 sudu makan cuka makan. 12 sudu makan garam halus. Lihat juga cara membuat MPASI - Gulai Tongkol dan masakan sehari-hari lainnya.
Tidak menggunakan banyak bahan resipi kegemaran ramai ini mudah disediakan. Rahsianya ikan tu kena rebus dulu. 12 sudu makan gula melaka.
Kuahnya pun sangat enak. Resep gulai ikan tongkol teruji. Best eaten with Nasi Dagang.
Nak sedap boleh rebus ikan awal semalaman atau 3-4 jam sebelum gulai. Menggunakan aneka bumbu dan rempah yang beragam menjadikan cita rasa dari sajian gulai jengkol ini. Enjoy Gulai Ikan Tongkol a mouth-watering delicious Mackerel Fish Curry which is Mackerel drenched in savory and spicy curry.
Gulai Ikan Tongkol 2 Ini adalah versi kedua Gulai Ikan Tongkol untuk Nasi Dagang. Mari tengok cara membuat Gulai Darat Ikan Tongkol pula. Rebus ikan dengan api perlahan selama 15 minit atau tunggu sehingga air ikan kering.
9 ekor ikan kembungtongkol yang telah direbus semalaman MaDiHaA guna ikan tongkol anggaran 13 kg seekor. Masukan cili yg telah dikisar. 2Masukkan piring sudu dlm tu supaya tidak meruap.
Resipi gulai ikan tongkol ini memang sedap. Bila makan nasi berlauk dan nasi dagang Kelantan Terengganu pasti perasan yang ikan tongkolnya terasa manis pejal dan tak hancur. 1Santan pekat tadi campur dengan 5 gelas air rebus hingga mendidih.
Blend bahan blend hingga halus. GulaiikanTongkol ChefZaidah ladyzai1 ekor ikan tongkol4 sudu besar cili giling2 sudu besar serbuk ketumbar1 sudu teh serbuk jintan manis1 sudu teh ser.
Gulai Nasi Dagang Ikan Tongkol Cooking Recipes Easy Peasy Recipes Malay Food
Azie Kitchen Gulai Ikan Tongkol Lauk Nasi Dagang Terengganu Masakan Malaysia Masakan Asia Makanan
Nasi Dagang Terengganu Gulai Ikan Tongkol Indian Food Recipes Malaysian Cuisine Malay Food
Nasi Dagang Gulai Ikan Tongkol Dan Acar Jelatah Fragrant And Glutinous Rice Cooked In Coconut Milk With Tuna Curry And Pickled Vegetables Kuali Recipe Food Presentation Food Malaysian Food
Nasi Dagang Terengganu Gulai Ikan Tongkol Travellingfoodies Cooking Recipes Cooking Food
Gulai Ikan Tongkol Untuk Nasi Dagang Asian Cooking Malay Food Malaysian Food
Comments
Post a Comment